Snorscooter op de rijbaan, ook in 2019 in Utrecht

Nieuws
Datum: 
25 sep 2018 - 14:00

Veel sneller dan verwacht hebben gemeenten de mogelijkheid om snorfietsers per 1 juli naar de rijbaan te verplaatsen. Utrecht pakt de mogelijkheid met 2 handen aan om dit verkeersbesluit erdoorheen te loodsen.

Drukte op de fietspaden en uitstoot van snorscooters richting fietsers wordt als hoofdreden gegeven om te komen tot dit besluit. In het nog te nemen verkeersbesluit moet worden aangetoond dat het gaat om druk bereden fietspaden en dat de maatregel bijdraagt aan de veiligheid van de gebruikers van het fietspad. Op basis hiervan is volgens de gemeente het gebied binnen de stadsring als meest kansrijk voor het verplaatsen van de snorfiets naar de rijbaan. Concreet betekent dit dat de snorfiets op wegen als de Amsterdamsestraatweg, Croeselaan, Catharijnesingel, Vleutenseweg, de Van Zijstweg en Biltstraat volgend jaar voortaan op de rijbaan moet rijden. Net als in Amsterdam gaat er dan ook een helmplicht gelden. Op wegen die deel uitmaken van de stadsring blijft de snorfiets, vanwege de veiligheid, op het fietspad rijden.

Na publicatie van het verkeersbesluit worden de voorbereidingen getroffen voor de uitvoering op straat zoals bijvoorbeeld een bordenplan. In het verkeersbesluit wordt het definitieve gebied vastgelegd. Naar verwachting kan het verkeersbesluit eind 2018 ter inzage worden gelegd. In tegenstelling tot Amsterdam volgt er geen zienswijze voor een periode van 6 weken, maar een bezwaar- en beroepperiode, die overigens ook 6 weken duurt.

De voorlopige kosten worden geraamd tussen de 600.000 en 900.000 euro over een compensatieregeling of subsidieregeling wordt nog nagedacht door de gemeente.