Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in taxonomy_menu_trails_init() (regel 102 van /home/home2/s/scooterweb/public_html/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.module).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /home/home2/s/scooterweb/public_html/includes/common.inc).

25 km (snor)scooter

Definitie snorfiets (snorscooter)

Een snorfiets is een motorvoertuig op twee wielen met een maximale constructiesnelheid van  25 km/uur. Het betreft motorvoertuigen in scooter- dan wel brommeruitvoering. De scooter  heeft kleine, brede wielen; de voeten worden tussen stuur en zadel naast elkaar geplaatst. Ook  fietsen met een elektrische motor zijn onder deze groep geregistreerd, met uitzondering van  de rijwielen met trapondersteuning. De term snorfiets is voor de wet onbekend. Wettelijk vallen alle snorfietsen onder de classificatie bromfiets.

 

25km, Snorfiets, rijden zonder helm, blauwe kentekenplaat
Circa 80% van de verkochte scooters in Nederland is een 25km scooter. Dit betekent dat de scooter  is uitgerust met een blauwe kentekenplaat. Want net zoals een auto heeft een scooter een kenteken waarmee het voertuig altijd te identificeren is en altijd is terug te leiden naar de eigenaar. 25km scooter of snorfiets of snorscooter, het zijn twee namen voor hetzelfde voertuig. Een scooter  waar je zonder helm mee mag rijden. Maar die nooit harder dan 25km per uur mag rijden in Nederland.
De overheid stelt eisen aan 25km scooters en de variant waar je wel een helm voor nodig hebt; de 45km scooter.
De term scooter verwijst overigens naar een bepaald model snorfiets, bromfiets of motorfiets. De term scooter is geen wettelijke voertuigcategorie.
Eisen aan de bromfiets en snorfiets
Voor de brommer en de snorfiets gelden een aantal eisen. Voorbeelden zijn:
de maximum constructiesnelheid is 45 kilometer per uur (voor snorfietsen: 25 kilometer per uur);
het maximale motorvermogen is 4 kW;
de bromfiets heeft een geel bromfietskenteken (blauw voor snorfietsen).
het voertuig moet verzekerd zijn
bron: www. rijksoverheid.nl
de overheid schrijft het volgende over de plek op de rijbaan:
Wanneer wel of niet op het fietspad
U mag niet met uw brommer (45km) op het fietspad rijden. Brommers (45km) rijden namelijk veel harder dan fietsers. Dit kan ongelukken veroorzaken. Snorfietsers (25km) mogen wel op het fietspad, omdat zij minder hard kunnen rijden dan bromfietsers. Bromfietsers moeten op een verplicht fiets- en bromfietspad rijden. Als dat er niet is, mogen zij op de rijbaan.
bron: www. rijksoverheid.nl
Belangrijk is het om dus goed te letten op de borden. Een 25km scooter (snorfiets) moet op het fietspad, tenzij expliciet staat aangegeven dat er geen snorfietsen toegestaan zijn. Dit geldt dan voor zowel elektrisch aangedreven- 25km scooters als 25km scooters met een benzinemotor.
De regels voor het rijden onder invloed van alcohol en drugs zijn voor 25km scooters hetzelfde als voor fietsers en automobilisten. Iemand die rijdt onder invloed kan een geldboete, gevangenisstraf of rijontzegging krijgen.
Rijbewijs nodig?
Bent u 16 jaar of ouder? Dan mag u op een bromfiets rijden. Een bromfietsrijbewijs is verplicht. Een brommerrijbewijs is niet nodig als u een autorijbewijs (B) of motorrijbewijs (A) bezit.
Bromfietscertificaat vervallen
Heeft u nog een oud bromfietscertificaat? Dan mag u daar niet mee op de bromfiets, bromscooter, snorfiets, spartamet of brommobiel rijden. U kon tot 1 oktober 2009 het bromfietscertificaat omruilen voor een bromfietsrijbewijs. Als u dat niet hebt gedaan, moet u opnieuw examen doen bij het CBR.
Rijlessen volgen en examen aanvragen
U kunt al vanaf 15,5 jaar theorie-examen doen voor het brommerrijbewijs. Vanaf 16 jaar mag u rijlessen volgen en praktijkexamen doen. Op de site van het CBR kunt u vinden hoe u het rijexamen AM kunt aanvragen. Ook leest u daar alles over het theorie-examen en praktijkexamen voor het rijbewijs AM.
Rijbewijs AM ophalen bij gemeente
Als u geslaagd bent voor uw brommerexamen, kunt u bij uw gemeente het rijbewijs aanvragen. De kosten hiervan verschillen per gemeente. Na aanvraag duurt het nog 5 werkdagen voor u uw rijbewijs kunt ophalen.
Rijbewijs AM verlengen (vernieuwen)
Een rijbewijs AM is normaal gesproken 10 jaar geldig. Voordat de geldigheidsduur om is, moet u het bromfietsrijbewijs laten verlengen bij de gemeente.
Is het brommerrijbewijs verlopen, dan kunt u het laten vernieuwen. Tot u het nieuwe rijbewijs in uw bezit heeft, mag u niet op uw brommer rijden. Doet u dat toch, dan kunt u een boete krijgen.
Verlies of diefstal van rijbewijs AM
Bent u uw rijbewijs AM kwijt (verloren of gestolen), dan doet u aangifte bij de politie. De politie maakt dan een proces-verbaal op. Met dit proces-verbaal, een kleurenpasfoto en een geldig identiteitsbewijs vraagt u bij de gemeente (stadsdeelkantoor) een nieuw rijbewijs aan.
bron: www. rijksoverheid.nl