Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in taxonomy_menu_trails_init() (regel 102 van /home/home2/s/scooterweb/public_html/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.module).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /home/home2/s/scooterweb/public_html/includes/common.inc).

Bromfiets-, snorfiets- en scooterbezitters opgelet: uitstootvrije zone vanaf 2025

Nieuws
Datum: 
24 mei 2024 - 08:45

Nieuwe bromfietsen, snorfietsen en scooters moeten vanaf 2025 in een groot deel van de stad elektrisch zijn. Bestaande voertuigen mogen nog doorrijden tot 2028 of 2030. Vanaf 2030 moeten álle brom- en snorfietsen en scooters in de uitstootvrije zone elektrisch zijn.

Het uitstootvrije gebied is de hele bebouwde kom van Amsterdam, behalve Durgerdam, Holysloot, Ransdorp, Schellingwoude, Zunderdorp en Weesp.

Nieuwe brommer of snorfiets in 2025?
Als u vanaf 1 januari 2025 een brom- of snorfiets nieuw op kenteken zet, en u wilt in het uitstootvrije gebied rijden, moet uw brommer of snorfiets elektrisch zijn. We controleren dit met camera's en handhavers op straat.

Check uw kenteken
Als u een brom- of snorfiets op benzine heeft, kunt u op amsterdam.nl/uitstootvrij de kentekenchecker gebruiken. Dan ziet u hoe lang u nog met dit voertuig kunt rijden in de uitstootvrije zone in Amsterdam.

Helpen
De gemeente wil Amsterdammers met een Stadspas en een benzine brom- of snorfiets een vergoeding geven. We hopen u daar nog dit jaar meer over te vertellen.

Waarom deze maatregel?
Door luchtvervuiling rookt een Amsterdammer gemiddeld 4,4 sigaretten per dag mee. De Amsterdammer leeft daarom ongeveer 11 maanden korter door de vieze lucht in de stad.

Vervuilde lucht kan ook leiden tot ademhalingsproblemen, zoals astma. En het vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Het gezondheidsrisico is het grootst voor kinderen, ouderen en mensen die ziek zijn.

Lucht kan nog schoner
De luchtkwaliteit in de stad kan schoner. Daarom scherpen we milieuzones aan en breiden we ze uit tot uitstootvrije zones. Zo gaan ook de CO2-uitstoot en de geluidsoverlast naar beneden. Op naar een schone, stille stad.

Amsterdammers reageerden
Amsterdammers reageerden op de plannen voor deze uitstootvrije zone, tussen 11 september en 24 oktober 2023. We kregen 165 zienswijzen binnen. Die staan in de Nota van Beantwoording.

Bron: Amsterdam.nl