Foutmelding

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (regel 3190 van /home/home2/s/scooterweb/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (regel 127 van /home/home2/s/scooterweb/public_html/sites/all/modules/ctools/ctools.module).

Bezorgde artsen pleiten voor invoering helmplicht op snorfiets

Nieuws
Datum: 
10 dec 2018 - 14:30

Ook mensen op een snorfiets zouden verplicht een helm moeten dragen. Daarvoor pleiten 130 artsen uit diverse Nederlandse ziekenhuizen. Op een brommer, met geel nummerbord, is een helm al verplicht.

De artsen bieden morgen een brandbrief aan de Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat aan. De Tweede Kamer debatteert woensdag over maatregelen om de verkeersveiligheid te vergroten. Bestuurders van snorfietsen met blauw nummerbord mogen nu zonder helm op het fietspad rijden, maar artsen zien dagelijks de gevolgen van ongelukken met snorfietsen. De snorfiets zorgt volgens hen voor tientallen doden per jaar en veel (hersen)letsel.

Grote impact
"Het verlies van hersenfuncties heeft een veel grotere impact op de verdere levens van de slachtoffers dan blijvende schade aan andere lichaamsfuncties". stelt neuroloog Joukje van der Naalt van de Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Volgens de ondertekenaars van de brief is een snorfiets onveiliger dan een gewone fiets. ,,De wetgever suggereert nu dat dit product veilig is, maar dat is het zeker niet. Ook niet bij een snelheid van 25 km per uur. Een valpartij met de snorfiets kan altijd een fatale klap veroorzaken'', aldus internist Wouter Bierman van het UMCG. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid heeft al in 2012 aangeraden een helmplicht in te voeren voor snorfietsen. Nederland is volgens de artsen het enige land in Europa waar geen helmplicht geldt voor dit soort bromfietsen.

Bron: ad.nl