Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in taxonomy_menu_trails_init() (regel 102 van /home/home2/s/scooterweb/public_html/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.module).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /home/home2/s/scooterweb/public_html/includes/common.inc).

Met een Speed Pedelec hem op je snorscooter?

Nieuws
Datum: 
7 jan 2021 - 15:30

In diverse reacties op de internetconsultatie is voorgesteld om naast de motor/bromfietshelm ook het gebruik van een goedgekeurde speed-pedelec-helm toe te staan. Aangezien sommige snorfietsen trapondersteunend zijn (zoals de Spartamet en Solex) hebben die snorfietsers behoefte aan een lichtere helm met meer ventilatie. De speed-pedelec-helm zou mogelijk aan deze vereisten kunnen voldoen. Deze helm is echter alleen bedoeld voor het gebruik op de speed-pedelec, aangezien de norm van deze helm specifiek is opgesteld voor dit type voertuig. Navraag bij de SWOV heeft geleerd dat er geen onderzoek bekend is over het verschil in veiligheid van een speed-pedelec-helm en een motor-/bromfietshelm bij gebruik door andersoortige voertuigen, zoals de diverse soorten snorfietsen.

Helmplicht voor snorscooters?
De bewuste helmplicht hangt inmiddels al vanaf begin 2019 in de lucht, en de Tweede Kamer accepteert niet langer dat er nog steeds geen wets- voorstel ligt. Op 12 oktober j.l. dienden dan ook vijf Kamerleden tijdens een zogenaamd Notaoverleg Verkeersveiligheid een motie in. Hiermee willen ze minister Van Nieuwenhuizen dwingen binnen twee weken met een wetsvoorstel te komen en niet meer te wachten op een bredere afweging of nadere onderzoeken voor de invoering van een helmplicht. De minister kijkt ook naar de internetconsultatie, maar daar lijkt de kamer aan voorbij te willen gaan. Bij die consultatieinbreng is duidelijk geworden dat er vooral enorm veel weerstand is tegen de helmplicht. Volgens de RAI vereniging kan de helmplicht beter worden meegenomen in de discussie over nieuwe regels voor de light electric vehicles (LEVS).