Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in taxonomy_menu_trails_init() (regel 102 van /home/home2/s/scooterweb/public_html/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.module).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /home/home2/s/scooterweb/public_html/includes/common.inc).

In Amsterdam mag u binnenkort geen scooter meer (ver)kopen?

Nieuws
Datum: 
26 sep 2013 - 14:45

Dat is de strekking van de brief van de Fietsersbond aan de gemeenteraadsleden van Amsterdam. Als het aan de Fietserbond ligt wordt Amsterdam een scooterloze stad. We moeten dus allemaal weer op de fiets of met de auto van de Fietserbond! En uw scooter verkopen is binnenkort verboden. We belanden in een fietsers heilstaat als het aan deze vereniging ligt. Kortom, er is nog veel werk te doen voor de Stichting.

Beste raadsleden,

U spreekt donderdag in de cie. VVL over luchtkwaliteit. Het valt ons op dat in geen van de stukken de woorden “bromfiets”, “brommer”, “snorfiets” en “scooter” voorkomen. En juist dat zijn de voor de  gezondheid schadelijkste vervuilers. We vragen u dringend deze omissie te corrigeren.

TNO schreef al in 20091
: “Hoge fijnstofconcentraties dicht bij de brommer, in combinatie met het
gebrek aan een norm en mogelijk grote gezondheidseffecten zijn goede redenen om toch maatregelen te nemen...” Fijnstof bestaat uit schadelijke stoffen die zo klein zijn dat je ze inademt, maar niet meer uitademt. In het lichaam kan fijnstof leiden tot ongeneeslijke longziekten als astma en COPD. Het ultrafijnstof van de scooter is vluchtig en op stadsniveau moeilijk te meten, maar is juist in de hoge concentraties pal achter de uitlaat een serieus gezondheidsrisico voor fietsers.

Nieuw onderzoek van TNO naar twee- en viertakt brom- en snorscooters toont aan dat snorscooters door de snelheidsbegrenzers vier keer zoveel fijnstof uitstoten als gewone bromscooters. Deze stoten op hun beurt weer meer vervuilende stoffen uit dan de zeer vervuilende dieselauto’s. Omdat snorscooters op fietspaden moeten rijden, hebben fietsers hier extra veel hinder van. Dit temeer omdat fietsers vaak dieper inademen omdat ze met een fysieke inspanning bezig zijn.

Staatsecretaris Mansveld is van plan om de RDW de branche meer te laten controleren en om te proberen in 2017 in Europees verband de snelheidsbegrenzers te laten verbieden. Milieuorganisaties, Longfonds en wij vinden dit onvoldoende.

Wij vragen de overheid om de verkoop van snorscooters met uitstoot boven de wettelijke norm te verbieden.

Deze oproep wordt nog krachtiger als ook Amsterdam − zo mogelijk met andere gemeenten − deze ondersteunt en bij Staatssecretaris Mansfeld en de Tweede Kamer onder de aandacht brengt. Alle andere maatregelen die snorscooters ontmoedigen dragen ook bij aan een schonere lucht. We verwijzen daarvoor naar onze bijdrage in de vorige commissievergadering, waar we aangaven dat demaatregelen tegen scooteroverlast te lang op zich laten wachten.

met vriendelijke groet
Gerrit Faber (beleidsmedewerker Fietsersbond)