Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in taxonomy_menu_trails_init() (regel 102 van /home/home2/s/scooterweb/public_html/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.module).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /home/home2/s/scooterweb/public_html/includes/common.inc).

Track de scooter dief!

Nieuws
Datum: 
17 okt 2013 - 16:45

Track de dief!
Scooters zijn heel populair bij dieven. En eenmaal gestolen ben je hem vaak voorgoed kwijt. De politie zet nu volop in op het plaatsen van een gps-volg-systeem. Gaat dit de vele scooterdieven opsporen? 

Verzekeraars, Politie, ANWB, de tweewielerbranche en leveranciers lanceren samen de campagne 'Blijf van mijn scooter af'. Zij raden het plaatsen van een GPS-volg-systeem aan, waarmee de scooters zouden kunnen worden teruggevonden. 

Scootereigenaars die dit laten doen, kunnen korting krijgen op hun verzekeringspremie.

Gestolen scooters 2013
In de eerste helft van dit jaar werden in ons land ruim 6700 scooters gestolen. Daarvan werden er maar 1500 teruggevonden.


De campagne komt niet uit de lucht vallen. "Het diefstalrisico van scooters is zo ontoelaatbaar hoog, dat er actie moet ondernomen worden," zegt Ferry Smith van de ANWB.

Betaalbaar én effectief


Hij ziet wel brood in het GPS-systeem. Helemaal nu het betaalbaar is geworden. Was je vroeger tussen de 1500 en 2000 euro kwijt voor een volgsysteem, nu betaal je maximaal 200 euro. "Dat heb je er wel voor over als je op een scooter ter waarde van duizenden euro’s rondrijdt." Geen enkele opsporingsmethode is 100 procent waterdicht, dus deze ook niet, zegt Ferry. "Maar je weet wel waar de scooter ongeveer staat. En je krijgt meteen een signaal als de scooter weer wordt verplaatst."

Achterhaalde techniek


Klinkt goed. Maar een beetje slimme dief kan dit volgsysteem saboteren, zegt Christian Tiberius universitair docent civiele techniek en geowetenschappen aan de TU Delft.
"Met behulp van een stoorzender (jammeren) kun je de gps-signalen redelijk eenvoudig verstoren. En ben je het gps-signaal kwijt dan moet je er wel heel snel bij zijn, wil je een scooter nog terugvinden."
Stoorzenders zijn illegaal, maar eenvoudig voor zo'n zestig euro via China te importeren. Of je zet er zelf één in elkaar. Christian: "Mijn collega’s van elektrotechniek kunnen een stoorzender in een middag in elkaar sleutelen."

Scooter, waar ben je?!


En Christian ziet nog meer beren op de weg. Zo vallen de radiosignalen die je voor GPS nodig hebt, weg in een metalen constructie als containers of kelders.

Wel doen


Heeft het plaatsen van het gps-systeem dan wel zin? Ja, zegt Ferry. "We krijgen een waarschuwingssignaal als er zich ergens een stoorzender bevindt." Bovendien moeten stoorzenders de juiste frequentie vinden om te werken, wat nog best lastig is.
Hier waakt de gps
En heb je geen gps, dan weet je helemaal niets, zegt Roland Ekkers van de Politie Rotterdam. "Als het gps-systeem bijvoorbeeld leidt naar een flatgebouw en je weet dat daar eerder iemand is aangehouden die verdacht werd van scooterdiefstal dan heb je al twee aanwijzingen." Daarnaast kan het ook een preventieve werking hebben. Net als het bordje 'hier hangen camera's' in winkelstraten.